NAŠ FESTIVAL

Festival Sentimento

Međunarodni kulturni edukacijsko-rehabilitacijski festival Sentimento na jedinstven način osobama s posebnim potrebama omogućuje integraciju u zajednicu kojoj doprinose i unutar koje komuniciraju kao umjetnici i stvaratelji.

Festival Sentimento predstavlja kulturno događanje koje uz glazbeno-scenski spektakl provodi kulturno edukacijsko-rehabilitacijski program za mlade glazbenike i osobe s posebnim potrebama s ciljem korištenja glazbe kao sredstva rehabilitacije.

 

Kao međunarodni festival Sentimento svake godine uključuje i povezuje pružatelje usluga za osobe s posebnim potrebama, međunarodno priznate glazbenike te vrsne pedagoge i stručnjake u području rehabilitacije. Ovo je jedinstven festival u svijetu koji pobuđuje sve veći broj zainteresiranih međunarodnih suradnika i medija.

 

Tijekom festivala provode se glazbene radionice za rehabilitaciju djece i odraslih s posebnim potrebama na području Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Glazbena edukacija provodi se kroz radionice, seminare i majstorske tečajeve za usavršavanje mladih glazbenika od strane svjetskih glazbenih pedagoga kako bi se potaknula kreativnost glazbenog izričaja u glazbenom stvaralaštvu.

 

 

Zainteresirani učenici glazbene škole Luka Sorkočević već dvije godine aktivno sudjeluju u programu festivala te se za njih provodi dodatni majstorski tečaj komponiranja kako bi se potaknuo njihov umjetnički razvoji omogućio praktičan uvid u stvarno djelovanje glazbe i njeno značenje u primjeni. U sklopu festivala organiziraju se edukacije za roditelje, nastavnike i stručno usavršavanje za glazbene terapeute koji imaju priliku sudjelovati u programu.

 

Glazbena rehabilitacija uključuje i poticanje glazbenog stvaralaštva pa se djelo koje štićenici komponiraju uz pomoć glazbenih terapeuta izvodi na središnjem koncertu festivala u pratnji simfonijskog orkestra i priznatih glazbenih umjetnika. Povezivanjem glazbenih virtuoza i osoba s posebnim potrebama nastaje jedan novi pristup u umjetničkom izričaju koji je zaintrigirao medije pa tako i Hrvatsku radio televiziju te se već dvije godine snimka središnjeg koncerta festivala emitira na kulturnom programu HRT-a. Sentimento pokazuje da glazbena umjetnost ima moć senzibilizirati javnost, te pozivati na ljubav i zajedništvo.

 

Sentimento postaje sinonim solidarnosti, humanosti, ljubavi i brige za osobe koje se nalaze na marginama društva pokazujući plemenitost glazbene umjetnosti i vrijednost poticanja kulturnih projekata koji obogaćuju društvo. Uz bogati kulturni program festival donosi i stvarne promjene u zajednici, omogućuje rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, edukaciju roditelja i mladih glazbenika, usavršavanje terapeuta i senzibiliziranje javnosti stvarajući gradove prijatelje u ovom međunarodnom projektu koji je već dosada uključio suradnike iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.

Koncert u sklopu festivala Sentimento označava središnji događaj na kojem gostuju priznata glazbena imena koja u sklopu svog međunarodnog umjetničkog djelovanja sudjeluju u projektima koji oplemenjuju društvo. Poznati glazbeni gosti u sklopu svog programa ujedno izvode i djela suvremenih dubrovačkih skladatelja promičući time i dubrovačko glazbeno-scensko stvaralaštvo.​

 

Festival Sentimento pruža mogućnost sudjelovanja svim pružateljima usluga za osobe s posebnim potrebama s područja grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Sam program festivala Sentimento započinje 01. lipnja 2017. godine kada se organiziraju glazbene radionice diljem Dubrovačko-neretvanske županije za ranjive skupine društva: odrasle osobe i djecu s posebnim potrebama te napuštenu djecu.

 

Na glazbenim radionicama individualno se pristupa svakoj osobi i potiče se njena reakcija i suradnja u glazbenoj kreativnosti. Određena kombinacija ritma, melodije i individualnog pristupa svakoj osobi rezultira uspješnom suradnjom. Na radionici se potiče reakcija štićenika ali se i otkrivaju novi glazbeni talenti te se kao rezultat radionice kreće u stvaranje novog glazbenog djela u kojem sudjeluje svaki štićenik riječju i notom, proizvod je novo glazbeno djelo. Broj glazbenih djela ovisi o broju uključenih pružatelja usluga, obično jedno djelo započne u jednom centru da bi se nastavilo u drugom. Nastala glazbena djela raspisuju se za orkestralni aranžman a prilikom radionica u njihovom stvaranju sudjeluju i učenici glazbene škole koji se na taj način uče osnovama kompozicije i orkestracije ali i dobivaju puno širi uvid u mogućnosti primjene glazbe.

 

U programu festivala sudjeluje i prof. dr. Nigel Osborne, jedan od vodećih svjetskih glazbenih pedagoga i terapeuta koji održava i seminare za glazbene terapeute, roditelje i nastavnike. Kroz majstorske tečajeve nudi se mogućnost daljnjeg usavršavanja glazbenih terapeuta kojima se pruža mogućnost uvida u najsuvremenije pristupe glazbene terapije koje se trenutno rade u svijetu. Prof. dr. Osborne također održava i tečajeve kompozicije za mlade glazbenike, dosada su sudjelovali učenici umjetničke škole Luka Sorkočević koji su također predstavili i svoje kompozicije.

 

Festival Sentimento svake godine uključuje i povezuje međunarodne institucije i stručnjake te glazbom objedinjuje i sve osobe s posebnim potrebama koje se uključuju u sami program festivala. Među njima su i glazbenici s posebnim potrebama koji se rado uključuju i u sami nastup na središnjem koncertu festivala u pratnji simfonijskog orkestra na kojem nastupaju međunarodno priznati glazbenici koji izvode djela nastala na glazbenim radionicama.

 

 

Opis organizacijske strukture – imena vodećih osoba, odnosno autorskog tima koji sudjeluje u radu i osmišljavanju programa i njihova uloga u provedbi programa

 

Stijepo Gleđ Markos, tenor

Umjetnički direktor festivala, glazbeni izvođač, glazbeni terapeut

 

Jelena Đuraš Gleđ, mag.rel.publ.

Direktor festivala, organizator i voditelj programa, izvršni producent

 

prof. dr. Nigel Osborne

Mentor programa, predavač, glazbeni terapeut

Radovi sudionika:

Na Sentimentu 2015. nakon glazbenih radionica štićenici centra za rehabilitaciju Josipovac kod Dubrovnika i Antun Spajić, učenik osnovne glazbene škole Luka Sorkočević su uz naše vodstvo skladali kompoziciju "Dubrovačka serenada" koje je izvedena uživo uz pratnju jednog od najboljih svjetskih gudačkih kvarteta The Brodsky String Quartet iz Velike Britanije. 

Poslušajte kako štićenici skrivaju svoje talente i otkrivaju ljepote glazbe:

Dubrovačka serenada - Centar Josipovac, Antun Spajić
00:00 / 00:00

Na Sentimentu 2016. nakon glazbenih radionica sudionici su uz naše vodstvo skladali kompoziciju "Najljepši osjećaj je ljubav" koja se izvela uživo na središnjem koncertu uz Dubrovački simfonijski orkestar, Olja`zz bend, Nigel Osborna, Nenada Bacha i Markosa. Poslušajte:

Najljepši osjećaj je ljubav - Centri i udruge zaosobe s intelektualnim poteškoćama
00:00 / 00:00