NAŠ TIM

Unison World nastaje u suradnji s međunarodnim timom stručnjaka koji svojim znanjem i iskustvom pomažu u razvoju pristupa liječenja glazbom, njenom integracijom u društvo te potpunom primjenom i upotrebom njenih potencijala za dobrobit društvene zajednice.

Sa sjedištem u Dubrovniku, nastaje kao rezultat višegodišnjeg rada tenora Stijepa Gleđa Markosa i njegove supruge Jelene s ranjivim skupinama društva koje započinje tijekom profesionalnog vokalnog usavršavanja u Londonu gdje prepoznaje prednosti glazbene rehabilitacije. Započinju suradnju sa svjetskim stručnjacima na području glazbene rehabilitacije te uz mentorstvo prof. Nigela Osborne-a, jednog  od vodećih svjetskih glazbenih terapeuta, odlučuju ovakav pristup rada omogućiti i u svojoj domovini.

 

U Dubrovniku 2014. godine pokreću međunarodni kulturni edukacijsko-rehabilitacijski festival Sentimento s ciljem korištenja glazbe za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama čime se omogućuje njihova integracija u zajednicu kojoj doprinose i unutar koje komuniciraju kao umjetnici i stvaratelji uz pomoć glazbenih terapeuta skladajući glazbena djela koja izvode svjetski poznati glazbenici.

 

Rezultat ovog festivala koji se nastavlja tradicionalno održavati svake godine uvidjelo se da postoji veliki interes za uspostavljanjem cjelogodišnjeg programa glazbene rehabilitacije dok Sentimento i dalje ostaje festival na kojem omogućujemo našim korisnicima da pokažu svoju kreativnost i stvaralaštvo. 

 

Naš tim stručnjaka dolazi iz različitih sektora koji su važni da bi se održala uspješna organizacija i omogućila kvalitetna usluga našim korisnicima. Tako imamo stručnjake iz područja glazbene industrije, zdravstva, prava, financija, komunikacije, menadžmenta, duhovnog savjetovanja.

 

 

​MENTOR

 

Mentor projekta UNISON World je prof. Nigel Osborne, kompozitor, glazbenik, humanitarac te vodeći svjetski glazbeni pedagog koji je za svoj znanstveni i edukacijski rad dobio brojna priznanja u glazbenoj terapiji.

Prof Osborne i u svom postdoktorskom studiju nastavlja provoditi glazbenu terapiju diljem svijeta i aktivno radi s djecom s posebnim potrebama održavajući glazbene edukacije. Ujedno je i profesor na sveučilištu u Edinburgu te dekan glazbenog odjela, dok djeluje kao gostujući profesor u suradnji sa mnogim sveučilištima uključujući i sveučilište u Rijeci, Pekingu te institute za glazbu i neurološku funkciju u Bronxu, New York.

Prof Osborne je uveo novi pristup u korištenju glazbe kako bi pomogao djeci koje su žrtve rata. Posebno je aktivan na području Balkana, Čečenije, Izraela/Palestine, Istočne Afrike, Indije, Afganistana i Libanona/Sirija. Dodjeljena mu je nagrada Švicarske „Radio Suisse Romande“, u Nizozemskoj „Gaudeamus nagrada“, „Koussevitzky nagrada Library of Congress“ u Wahingtonu za svoja kompozitorska postignuća, nagrada kraljice Ujedinjenog Kraljevstva i „Music Industry Award“ za svoj edukacijski rad kao i MBE i Nagrada za mir Sarajevskog Instituta za svoj humanitarni rad.

Profesor Nigel Osborne je ujedno i međunarodno priznati kompozitor čija djela su izvodili ugledni svjetski orkestri i ansambli diljem svijeta, od Bečke filharmonije, filharmonije Los Angeles, Moskovske simfonije do BBC simfonije i Londonske simfonije. Posebno je radio na operama, mjuziklima i kazalištima, uključujući produkcije u suradnji s Royal Opera House, English National opera, Scottish Opera, Hebbel Theatre Berlin, Wuppertal i s Narodnim kazalištem Sarajevo.

Surađivao je s uvaženim direktorima i voditeljima kulturnih projekata poput Peter Sellars, David Freeman, Radeusz Kantor te je ujedno i stalni kompozitor za festival „Ulysses Theatre“ na Brijunima. Stalni je suradnik festivala Sentimento od samog početka održavanja festivala 2014. godine 

 

 

VODITELJI

 

Stijepo Gleđ Markos, osnivač i idejni začetnik projekta UNISON World i festivala Sentimento je međunarodno priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika koji zajedno sa svojom suprugom Jelenom, glazbenicom i stručnjakom za komunikologiju pokreće jedinstveni međunarodni projekt kako bi dobrobiti glazbe donijeli onim najpotrebnijima.

Kao glazbeni stručnjak iza sebe ima uspješnu glazbenu karijeru koju započinje na kazališnim daskama gdje kroz glavne uloge u mjuziklima stječe značajno iskustvo i ostvaruje veliki uspjeh. Nakon više stotina predstava koje je odigrao kao član Kazališta Marin Držić u Dubrovniku nastavlja suradnju i sa Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija. Svoje glazbeno usavršavanje započinje pod vodstvom opernog prvaka i vokalnog pedagoga, Stojana Stojanova Gančeva.

Značajne uspjehe ostvaruje i u zabavnoj glazbi na brojnim solističkim nastupima i festivalima na kojima osvaja prva mjesta, poput Grand Prix „Zagrebfesta“, „Pjesme Mediterana“, „Šibenske šansone“, te mnogih drugih. Veliki iskorak u međunarodnoj karijeri ostvaruje u Londonu 2012., kada je izabran za glavnu ulogu Maria Cavaradossia u operi „Tosca“. Njegovu snažnu scensku pojavu i zvonku boju glasa prepoznaje Royal Opera House, na čiju preporuku ostvaruje britansku glazbenu stipendiju i nastavlja daljnje usavršavanje kod jednog od najpoznatijih britanskih tenora Rylanda Daviesa, svjetski poznatog vokalnog pedagoga i profesora s Royal Academy of Music.

U Dubrovniku 2014. pokreće međunarodni kulturni „Festival Sentimento“ s ciljem korištenja glazbe za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, na kojem svake godine ugošćuje svjetska glazbena imena. „Unison World“ naziv je njegovog glazbenog edukacijsko-rehabilitacijskog projekta u kojem dobrobiti glazbe donosi najranjivijim skupinama društva.

 

Jelena Đuraš Gleđ radi kao glazbeni terapeut i voditeljica projekta UNISON World. Kao glazbenica, kompozitorica  i magistra komunikologije svoje stručno znanje iz područja glazbe i komunikacije vješto kombinira u radu sa onima koji komunikaciju najbolje ostvaruju upravo putem glazbe. Socijalnu osjetljivost i stručnost prema ranjivim skupinama društva posebno usavršava tijekom rada u Ministarstvu socijalne politike i mladih gdje sudjeluje na provedbama brojnih projekata socijalne inkluzije ranjivih skupina društva. Kroz višegodišnje iskustvo organizacije i produkcije brojnih glazbenih i kulturnih događanja u Hrvatskoj i inozemstvu, uključuje osobe koje se nalaze na marginama društva. U svom stvaralačkom glazbenom izričaju bavi se socijalnom tematikom uvijek u namjeri da glazbom pošalje poruku koja će ostati zapažena u društvu.