MUSIC WORKSHOPS

03. lipnja 2016.

Velika glazbena radionica u hotelu Valamar President pod vodstvom prof Osborne-a i Stijepa Gleđa Markosa okupila je udruge i centre za osobe s intelektualnim teškoćama s područja Dubrovačko-neretvanske županije u kojima je sudjelovalo preko stotinu korisnika, terapeuta i roditelja.

 

 

 Lipanj 2016.  održane individualne glazbene radionice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

  • Centar za rehabilitaciju Josipovac

  • Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković

  • Osnovna škola Marina Držića - škola s posebnim programom

  • Udruga Dva skalina

  • Udruga Leptirići, Ploče

  • Udruga Poseban prijatelj

  • Udruga Radost, Ploče

  • Udruga Rina Mašera

  • Udruga za Down sindrom DNŽ

 

U programu festivala Sentimento održane su glazbene radionice za osobe s intelektualnim teškoćama pod ravnanjem prof dr Nigela Osborne-a, vodećeg svjetskog glazbenog terapeuta i kompozitora sa bogatim praktičnim iskustvom u vođenju ovakve vrste programa koje je stjecao diljem svijeta. U suradnji s profesorom Osborne-om glazbena radionica dobiva i dodatnu vrijednost jer osobe s posebnim potrebama uključujemo i u sam proces nastajanja glazbenog djela kako bi razvijali njihov glazbeni talent ali i senzibilizirali javnost o njihovim talentima.

 

 Lipanj 2016.  - glazbena radionica za glazbenike s posebnim potrebama uz sudjelovanje francuske glazbenice Anna K. Eaves

Sentimento podržava glazbenike s posebnim potrebama da ožive svoja glazbena djela i nastave djelovati kao umjetnici iako više nisu u mogućnosti samostalno izvoditi svoja djela. Posebna gošća koncerta Sentimento je glazbenica iz Francuske Anna K. Eaves, pjevačica i kompozitorica koja je sa 26 godina doživjela moždani udar nakon čega je izgubila mogućnost govora. Ove godine Sentimento je omogućio ovoj mladoj glazbenici da oživi svoju glazbu na samom koncertu projekcijom snimke njenog glasa iz neobjavljenih zapisa demo snimki. Unatoč tome što je izgubila mogućnost govora Anna danas može proizvoditi zvukove i stoga će uz stručnu podršku profesora Osborne-a imala je mogućnost glazbene radionice uz posebne prilagođene glasovne vježbe.

 

Rujan 2015. Održane glazbene radionice u Centru za rehabilitaciju Josipovac gdje su štićenici bili uključeni u sam proces nastajanja novog glazbenog djela koji je svjetski priznati gudački kvartet The Brodsky izveo u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra na koncertu ispred Dubrovačke katedrale.

U radionicu želimo uključiti i njihove terapeute pa Vas molimo da ukoliko je moguće sa štićenicima u pratnji dođu i svi zainteresirani terapeuti kao i glazbeni terapeuti, ukoliko ih imate. Planirano trajanje prvog dijela radionice je oko sat vremena.

 

 

Kolovoz 2014. – održane glazbene radionice za štićenika Centra za rehabilitaciju Josipovac

"Kada poznati The Brodsky String Quartet u Kneževu dvoru izvede tvoju skladbu, nešto što si sam napisao, e, to je dobar osjećaj.“ Kaže nam to 13-godišnji Antun Spajić, učenik klavira 5. razreda Umjetničke škole Luka Sorkočević, čija je prva skladba izvedena u rujnu na Festivalu Sentimento. - Zapravo nije cijela samo moja, dio su napravili u Josipovcu, a profesor Nigel je sve to doradio za gudače. A i više mi se moja melodija sviđa tako, kad je izvode gudači, nego samo na klaviru - kaže ovaj vrlo mladi kompozitor čija je prva skladba izvedena na koncertima u Umjetničkog školi, Kneževu dvoru i velikom koncertu ispred Katedrale, a produkt je rada na radionici skladanja koju je u sklopu festivala Sentimento u našoj umjetničkoj školi održao Nigel Osborne, skladatelj i poznati profesor sa Sveučilišta u Edinburghu.Bio sam na sva tri koncerta na kojima je izvedena moja skladba, pozvali su me iz publike da se i ja poklonim u Dvoru, a u školi sam pjevao zajedno s Nigelom i Markosom – prepričava nam Antun zašto je skladanje 'dobar osjećaj'. Prepričava nam kako mu je prof. još jedan koncert u školi, a ne na činjenicu da će se izvesti njegova skladba pred velikom publikom i to u izvedbi svjetskih glazbenika.

Osborne objasnio kako „kad sviraš nešto što nije tvoje, uvijek misliš nešto sam napravio krivo, ali kad imaš baš nešto svoje, jednostavno je super. Kad fališ to je tvoje, i ne možeš se žalit', jer si sam to napisao“.
- Nekad mi tako dođe vrijeme u glavi kada skladam, a kad je bila radionica bilo je malo takvog vremena pa mi je melodija odmah došla, a ostatak sam morao razmišljati i radio s Nigelom. Rekao mi je da prvo nađem riječi. Riječi su glavne, i da kažem nešto o Dubrovniku. Smislio sam: „Ljepota Grada Dubrovnika je neobično uzbudljiva, krasi je zidinama i tvrđavama te muzejima i dvorom kneza“. Onda sam skladao uz njegovu pomoć, prenio te riječi u melodiju. Smisliti riječi to mi je bilo malo komplicirano, ali poslije smo radili glazbu, to je bilo lakše jer svaka riječ ima drugačije značenje i melodiju – govori Antun kako je raditi s prof. Osbournom.

Skladateljski dar i koncerti bili su iznenađenje i za Antunove roditelje koje je njihov najmlađi sin bez uzbuđenja tek pozvao na još jedan koncert u školi, a ne na činjenicu da će se izvesti njegova skladba pred velikom publikom i to u izvedbi svjetskih glazbenika.